Home

Verespataki katasztrófa

A több száz hektáros tározó alját nem tervezik szigetelni, a veszélyes anyagok elszennyezik az egész régiót, egy gátszakadás utáni katasztrófa hatása felmérhetetlen. A beruházó médiakampányának hatására kritikus cikkek alig jelennek meg a sajtóban Környezeti katasztrófa Verespatakon 2000. január 30-án este 10 órakor az Aurul bányavállalat nagybányai üzeméből százezer köbméter cianidot és nehézfémeket tartalmazó szennyvíz ömlött a Lápos folyóba, azon keresztül pedig a Szamosba és a Tiszába, szennyezve a folyókat és hatalmas környezeti katasztrófát okozva Egy katasztrófa esetén lehetetlenség lesz bárkit felelősségre vonni, kártérítésre kötelezni, hasonlóan a 2000-ben bekövetkezett tiszai ciánkatasztrófához. A hazai zöld szervezetek szerint az RMGC verespataki bányaterve is igen súlyos környezet-szennyezést és -rombolást, valamint vállalhatatlanul magas környezeti. A kormányfő a R Investment Summit keretében egy bukaresti konferencián mondott beszédében jelentette ki, hogy a verespataki beruházás esetleges elutasítása révén gazdasági szempontból nem érné nagy kár Romániát, de ha azt az üzenetet fogalmazza meg, hogy a külföldi beruházók ellen van, és nem akarja kihasználni adottságait, akkor ez katasztrófa lenne Románia.

RMDSZ, ne áruld el Verespatakot

  1. A verespataki cianidos aranybányászat ellen érveltek a szocialisták Újabb cián-katasztrófa jöhet? Az MSZP szerint súlyos aggályokat vet fel, hogy a román kormány által támogatott verespataki aranybánya ugyanazt a cianidos technológiát alkalmazná, amely a 2000-es katasztrófához vezetett
  2. A Környezet- és Természetvédelmi Szervezetek Országos Találkozója (OT) szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) határozottan ki kell állnia a verespataki cianidos aranybánya beruházás ellen. A zöldek hétvégén megfogalmazott állásfoglalása szerint elfogadhatatlanok a verespataki aranybánya tervek. 12 évvel a nagybányai katasztrófa és az azt követő.
  3. Amióta bekövetkezett a legutóbbi ökológiai katasztrófa Magyarországon, egyre több spekuláció szövődik a verespataki bányaprojekt körül. Aktivisták, környezetvédők, sőt hivatalosságok is a 2000-es nagybányai ciánkatasztrófával kezdték összehasonlítani, egyesek pedig többé-kevésbé direkt módon Verespatakra.
  4. Kevés figyelmet kapott, hogy májusban bezárták a RosiaMin verespataki aranybányát. #b#A kráter#/b# látványosságként sem utolsó, katasztrófa-turistáknak ajánljuk. Mivel évi hárommillió eurós veszteséget termelt, idén májusban bezárták a román állam által működtetett RosiaMin verespataki aranybányát. A bánya.

Sikerül-e megvédenie az UNESCO-nak Verespatakot

2011-08-05 12:54:00 Jobbik: katasztrófához vezethet a verespataki beruházás! A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy minden rendelkezésére álló eszközt vessen be a romániai Verespatakra tervezett aranybánya-beruházás megakadályozása érdekében Több mint húszéves, de rendkívül tanulságos történet Verespatak kálváriája, a felelőtlen és kapzsi, beláthatatlan károkat okozó, de a kártérítés alól kibújó multicégről, és egy másikról, amely ott folytatta volna, ahol az előző abbahagyta. Szerencsére az UNESCO döntése értelmében Verespatak immáron a világörökség része, igaz, római kori emlékei, és. A környezetvédelmi katasztrófa következtében 89 személy vesztette életét, 76-an megsérültek. Az akkori katasztrófáról viszonylag keveset tud a közvélemény, hiszen a kommunista hatóságok megpróbálták eltitkolni, de most előtérbe került, miután a román kormány parlament elé terjesztette a vitatott verespataki.

A hazai zöldek szerint elfogadhatatlan Verespatak

Mivel a terv - különösen a nagybányai katasztrófa óta - meglehetősen abszurd, aránylag sok fogást találtak rajta a helyi érdekvédők és a környezetvédők. Egy átlagosan veszélyes terv negyedannyi legálisan átléphetetlen jogi akadálytól és botránytól is elbukott volna - de a verespataki ciánbányáé nem A cián egy nagybányai aranybánya tározójából szabadult el földcsuszamlás miatt, a katasztrófa Csernobil óta a legnagyobb környezeti csapás volt Európában. Ha a tervezett verespataki óriásbányában hasonló katasztrófa történne, az nagyságren-dekkel súlyosabb rombolást vihetne végbe a környezetben

Verespatak - Románia számára katasztrofális lenne az

A román környezetvédelmi és erdészeti minisztérium ismét zöld utat adott a Verespatakra tervezett, ám három éve felfüggesztett aranybánya-beruházás engedélyezési eljárásának. A környezetevédők tiltakozása ezúttal sem maradt el, ők továbbra is időzített ökológiai bombaként emlegetik a cianidos technológiára épülő beruházást maszol/MTI 2013. szeptember 25., szerda, 23:01. Victor Ponta miniszterelnök szerint katasztrofális lenne Románia számára, ha elutasítaná a verespataki aranybánya-beruházást, és ezáltal azt üzenné a külföldi befektetőknek, hogy ellenük van. A kormányfő a R Investment Summit keretében egy bukaresti konferencián mondott.

Ponta szerint ezért a verespataki beruházás elsősorban jelképként és nem gazdasági szempontból nagyon fontos beruházás. A miniszterelnök szerint Romániának ki kell használnia természeti erőforrásait a környezetvédelmi szabványok tiszteletben tartása mellett A helyi unitárius templomban egy pornográf jellegűnek tartott szöveget olvastak fel egy fesztivál keretében - ez utóbbit minden évben a hírhedt aranybánya megnyitását ellenző civil szervezetek rendezik meg. A bányát üzemeltető cég - amely a ciánszennyezés veszélyén kívül valószínűleg a felismerhetetlenségig megváltoztatja a természeti és a kulturális. Az UNESCO. Világörökség. Partvonal Kiadó, 2010. ISBN 963-991-049-2. Románia az UNESCO világörökség része a magyar. Világörökség enciklopédia. Kossuth Kiadott, 2011. ISBN 963-09-6595-8 A verespataki bányászati kultúrtáj a római korból fennmaradt legjelentősebb, legkiterjedtebb és technikai szempontból is a legösszetettebb földalatti bányakomplexummal rendelkezik, amely kivételes és egyedi, értéke a bányaterületekkel és a helyi épített örökséggel együtt világszinten elismert. Éppen ezért. A verespataki cianidos aranybányászat ellen érveltek az MSZP EP-képviselői. Súlyos aggályokat vet fel, hogy a román kormány által támogatott verespataki aranybánya ugyanazt a cianidos technológiát alkalmazná, amely a nagybányai cián-katasztrófához vezetett 2000-ben. A román kormány nem követeli meg a beruházótól a biztonságosabb zárt cianidos technológiát , és nem.

Verespataki advent meg nemzeti ünnep A helyiekkel kívánt szolidaritást vállalni a Kolozs-Tordai Unitárius Egyházkör, amikor Verespatakra szervezett adventi, ökumenikus istentiszteletet. Egy biztos, a helyi unitárius templom régen nem telt meg ennyire A katasztrófa még hangsúlyosabbá teheti az éghajlatváltozás kérdését a közelgő választásokon. 16 ház egy földcsuszamlás miatt rongálódott meg - írja a Transindex. 208 embernek a verespataki művelődési házban kellett töltenie az éjszakát, az áradás miatt. A lap szerint jelenleg is több száz katonai tűzoltó. Katasztrófa előtt ; 2010. augusztus 30. Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Mint ismeretes, az erdélyi Verespatakon (Rosia Montana) lassan tíz éve terveznek egy ciános.

Lapozgassunk újságot: gondosan szerkesztett, fél oldalas reklámok hirdetik, hogy az aranybányászás hány embernek ad majd munkát, igazi, létező verespataki emberek levele lát napvilágot, amiben az olyan szavak, mint a cián, környezeti katasztrófa véletlenül sem fordulnak elő Győzelem: úgy tűnik, mégsem lesz ciános aranybánya Verespatakon. Ez a cikk több mint 1 éves. Ahogy csütörtökön, a nagybányai ciánszennyezés huszadik évfordulóján írtunk róla, Romániában egy kanadai cég tervez Verespatakon hasonló bányát nyitni, ami környezetvédő szervezetek szerint potenciálisan katasztrofális. A verespataki római kori bányák a világon ismert földalatti bányák közül a legnagyobb kiterjedésűek és a legfontosabbak [1] - mutatott rá egy oxfordi és leicesteri egyetemi kutatók által készített tanulmány. A román kulturális tárca döntése, hogy Verespatak felkerüljön az UNESCO világörökség listájára. Online petíciót kezdeményezett a Greenpeace a verespataki aranybányászati beruházást támogató kormányzati lépések ellen, Szili Katalin, a magyar Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke a parlamenttől kér tájékoztatást a Verespatakon tervezett aranybányászatról

A verespataki cianidos bányászat akkor került a nemzetközi figyelem fókuszába, amikor az ezredfordulós nagybányai katasztrófa és az azt követő tiszai ciánszennyezés történt. Ezt követően vélték sokan, hogy elfogadhatatlan a Tisza vízgyűjtőjén, Verespatakon az elhagyott, de még szennyező bányák helyszínén, Európa. A tervezett ciántechnológiás külszíni fejtés a helyiek életét veszélyezteti, megteremti a lehetőségét a legnagyobb Kelet-Európai ökológia katasztrófa bekövetkezésének. Megsemmisít 5 hegyet, egy világszinten egyedi nemzeti örökséget, 10 templomot, 12 temetőt, 958 gazdaságot Az ökológiai katasztrófa után a közvélemény érzékenyebbé és figyelmesebbé vált. Ezt a lehetőséget kihasználva a verespataki Alburnus Maior Egyesület igyekszik felhívni a figyelmet az RMGC projektjére és a környezetvédelmi civil szervezetek segítségét kéri 5, amelyre azonban addig még nem volt példa, így. Verespatak Az arany átokká vált számunkra! Az arany erdélyi kitermelése és a verespataki bányászat a vaskorszakra vezethető vissza. Hérodotosz, a nagy görög történetíró megjegyzi, hogy a szkíta-agathürszoszok és geto-dákok az első lakói ezeknek a területeknek, akik aranyat és ezüstöt mostak a Maros és Aranyos. Fellélegezhetnek a verespataki aranybánya ellenzői, miután egy román bíróság megsemmisítette a helyi tanács döntését, amellyel ipari övezetté nyilvánították az egész települést. A döntés miatt a beruházó vagy eláll a bánya tervétől, vagy előről kezdi az engedélyezési eljárást. Ez akár tíz évig i

Társadalom - Újabb cián-katasztrófa jöhet? - A verespataki

Törökországban kilencedik napja tombol a soha nem látott tűzvész. A lángok egy hőerőművet is elértek, de szerencsére sikerült időben megfékezni a tüzet A Világbank is beszállna a verespataki aranybányába - A Világbank-csoporthoz tartozó pénzintézet befektetne a romániai verespataki aranybányába: a tájat mérges tóval árasztanák el, a környező hegyeket pedig ledarálnák és feloldanák ciánban

Körültekintő uniós szintű lépésekre van szükségünk a tervezett verespataki aranybánya-beruházás esetében is, hogy a nagybányai katasztrófa ne ismétlődhessen meg még egyszer! Tweet. Megosztás. mszp.hu » Hírek » Hatékonyabb uniós katasztrófavédelmet! Keresés Save Verespatak - New York-i tüntetés Erdélyért A verespataki ciános aranykitermelés ellen szervez nagyszabású tüntetést az Amerikai Magyar Érdekszövetség (Hungarian Lobby) május 5-én, a New York-i Donnell Könyvtári Központ előtt. Lipták Béla, a szövetség elnöke szerint azért választották ki ezt a helyszínt, mert ekkor kezdődik a román hónap a könyvtárban.

A verespataki ügy - amely körül éveken át megbonthatatlannak tűnt az erdélyi magyarok konszenzusa - környezetvédelmi kérdésből napok alatt éles politikai nézeteltéréssé érett; úgy tűnik, akár az RMDSZ szakadásához is elvezethet, de legalábbis elhúzódó, a szervezet egészét gyengítő belső konfliktussá válhat Verespataki aranybányászat - cianidos technológiával. ahogyan azt Románia és Magyarország polgárai is tapasztalhatták a 2000-ben bekövetkezett nagybányai katasztrófa alkalmával - emlékeztetett a magyar kormány a tervezett verespataki aranybányászat kapcsán.. A külföldi sajtó által Románia őszének nevezett, forradalmi hangulatú tiltakozási hullámot a Ponta Kormány Verespatak-törvénytervezete robbantotta ki Nem lehet az évezredek óta bányászatból élő verespataki közösséget halálra ítélni, és elküldeni erdei gyümölcsöt szedni - jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia kulturális minisztere. amelyek szerint a mostaninál nagyobb ökológiai katasztrófa is keletkezhet a. A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace, a Védegylet és a CSEMETE Egyesület egy újabb ciánszennyezés elkerülése és Verespatak megmentése érdekében a lakosság aktív részvételét kéri a beruházásról szóló 2006. augusztus 28-i (hétfő) szegedi és augusztus 29-i (kedd) budapesti közmeghallgatáson

Aláírásgyűjtést szervez a Verespatakra tervezett, ciántechnológián alapuló színesfémbánya megvalósítása érdekében a Fehér megyei település polgármestere. Eugen Furdui úgy véli, a helyi közösség halálos ítéletével lenne egyenértékű, ha a hatóságok tovább halogatnák a döntést a kanadai-román társaság beruházásának engedélyezéséről - írja a. A verespataki aranybánya újranyitási kérelmének elutasítását kéri a román kormánytól a Greenpeace. A szervezet tagjai tiltakozó akciókkal próbálnak nyomást gyakorolni a román környezetvédelmi miniszterre, közben európai nagyvárosokban a tizenkét évvel ezelőtti nagybányai cianidos szennyezésre emlékeznek A Talpalatnyi Zöld mintegy 300 adásával, a Duna Televízió egyik legrégebbi és legnépszerűbb műsora. Január 25-étől a nézők ismét havonta láthatják. Sz.. Jóllehet a verespataki tervezett aranybánya ügyében sikerült részeredményeket elérni, a romániai politikai környezet változásával azonban ismét veszélyessé válhat a helyzet és egy a 2000-es ciánszennyezéshez hasonló katasztrófa is bármikor bekövetkezhet - figyelmeztet Fidrich Róbert, a Természetvédők.

Victor Ponta román miniszterelnök szerint nincs értelme parlamenti különbizottságot...Euronews: megérteni a híreket.Fizessen elo Európa legnézettebb hírcsato.. Mi nem tudjuk elfogadni a gigantikus verespataki bányaprojektet és emlékeztetem (nagyon röviden), hogy miért. A Verespatakot ma körülvevő négy hegyet robbantásokkal és külszíni fejtéssel teljesen eltüntetnék, helyükön 200 hektár felületű kráterek maradnának A román kormány nem mond le a verespataki arany kibányászásának lehetőségéről. Erről beszélt a miniszterelnök akkor, amikor megindokolta, miért vonják vissza az UNESCO védett örökséggé nyilvánítás pályázatát. Az aranybánya 17 éve okozta a tiszai ciánszennyezést. Románia visszavonná az UNESCO-nál azt a pályázatot, amelyet az év elején az előző román. A legutóbbi napokban megjelent sajtóhírek szerint ugyanis még ebben az évben elkezdik építeni az új Verespatakot, mivel a romániai falu eredeti helyén és környékén Európa egyik legnagyobb külszíni fejtésű aranybányáját nyitja meg egy ausztrál-kanadai-román cég. A magyar fél legutóbb tavaly szeptemberben, a környezetvédelmi ügyekben akkor illetékes román. Szalay Ferenc a tervezett verespataki bányanyitásról azt mondta: nem kevés munkahely múlik ezen, s a foglalkoztatás Romániában is probléma, de nem lehet a világot tönkretenni csak azért, mert valakik 300 ezer tonna aranyat ki akarnak nyerni abból a térségből

Dragneáék jól tudják, milyen lavinát indítanak el, hiszen a verespataki bányaprojekt Románia 1989 utáni történetének egyik legkényesebb és legvitatottabb terve. Van egy 1188 milliárd forintos kérdésünk! 2017. július 1. 13:34. Az 1188 milliárd forintos kérdés: lesz-e mersze valamelyik magyar kormánynak szembenézni Európa. Az egész verespataki ügyet úgy akarják hozzánk közel hozni, hogy anekdotákat mesélnek és kérdéseket tesznek fel nekünk az üggyel kapcsolatosan. A színpadi teret körbeülő szerencsésebb nézőkhöz néha még oda is rohannak a színészek és a fülükbe súgnak egy kérdést, mint ha ezt a kérdést a mi belső hangunk tenné föl Ennek a méltatásnak elemzése messzire vezet, hiszen a verespataki környezeti katasztrófa megakadályozásáért kampány folyik, amelynek egyik leghatékonyabb eszköze az említett dokumentumfilm és annak terjesztési stratégiája (a vidéki vetítésektől a fesztiválszerepléseken át a környezetvédelmi extrákkal ellátott DVD.

Szászavinc – Wikipédia

természeti katasztrófa címke oldala az ORIGO-n. Kapcsolódó cikkek, videók, képgalériák Ellenőrizze a (z) Verespatak fordításokat a (z) angol nyelvre. Nézze meg a Verespatak mondatokban található fordítás példáit, hallgassa meg a kiejtést és tanulja meg a nyelvtant

Huszár Szilamér #40 című fotókiállítását nyitották meg pénteken este a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. A fotográfus 40. születésnapja okán a National Geographic magazin magyarországi kiadása által közölt fotóiból válogatott negyven képét állította ki. A tárlatot Hlavathy Károly fotóművész, a Mohos Fotóklub elnöke nyitotta meg. Huszár Szilamért és a. A cianidos aranybányászatról vitázott az EP környezetvédelmi bizottsága 2013/09/25 Roland 0 Comments b, bányászat, bányászati hulladék, hulladék, szennyezés Roland 0 Comments b, bányászat, bányászati hulladék, hulladék, szennyezé Határozott, meggyőző és Magyarország számára rendkívül kedvező jelentést fogadott el az Európai Parlament Petíciós Bizottsága - tájékoztatta portálunkat Bagó Zoltán, a verespataki delegáció európai parlamenti képviselője. Széles körű támogatással fogadta el az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a romániai tényfeltáró látogatásról szóló jelentést.

Milyen hatással lesz a magyarországi katasztrófa

2006-ban a Bayerisch-Ungarisches Forum társszervezettel együtt adományt nyújtottunk át a Tisza-parti Mindszenten a verespataki ciánkatasztrófa által okozott tiszai halpusztulás kárainak enyhítésére. Ugyanezt tettük Kolontáron és Devecseren a vörösiszap katasztrófa áldozatainak megsegítésére Itt kaphatja fel a fejét először az, akinek rémlik Verespatak neve. A tiszai szennyezést is a verespataki aranybánya tulajdonosa, az Aurul Baia Mare okozta. A Zazár település közelében működő ülepítő gátja 2000. január 30-án éjszaka átszakadt. A szennyezőanyag koncentrációja a katasztrófa helyén a magyarországi. Hornok Ernő, Balogh Szabolcs: Verespatak [antikvár] 0% kedvezménnyel csak 1400 Ft a lira.hu-nál. (Helytörténet; kiadás éve: 2005; 0 oldal) Olvasson bele a könyvbe Ellenőrizze a (z) Verespatak fordításokat a (z) német nyelvre. Nézze meg a Verespatak mondatokban található fordítás példáit, hallgassa meg a kiejtést és tanulja meg a nyelvtant

Transindex - Holdraszállás Verespatako

A tiszai ciánszennyezés után 17 évvel újabb ökológiai katasztrófa fenyeget Erdélyben - írja a Mandiner.hu. A portál a Máramaros megyei prefektúra beszámolójára hivatkozva kifejti, több tonna mérgező iszap ömlött a nagybozintai derítőből a Lápos folyóba, így a nehézfémeket és egyéb mérgező anyagokat tartalmazó víz akár a Szamosba is eljuthat A Jó cuccok? c. kiadványunk a mindennapi vásárláshoz ad praktikus tanácsokat és bemutatja a hétköznapi termékek ökológiai és társadalmi hátterét. A számtalan ötlet, tény és. Verespatak - Az új Eldorádó. 2012. június 27. - Címkék: 2012 - Május ciánszennyezés horgász horgászat ökolgia Verespatak. Nincs olyan horgász, és kevés olyan magyar van, aki ne emlékezne a cián katasztrófára, amely 12 éve történt. Azt a rengeteg elpusztult élőlényt és azt a rengeteg elkeseredett embert nehéz. Ökológiai katasztrófa történt Mauritiusnál. Kettétört Mauritiusnál egy zátonyra futott japán teherhajó, amelyből több mint ezer tonna üzemanyag ömlött a tengerbe, a környezeti károk felbecsülhetetlenek. A Verespataki Bányatáj Románia UNESCO csatlakozásának 65-ik évfordulóján került fel a védett helyszínek.

Csedő Attila: Verespatak "Az arany átokká vált számunkra!"Lassan körbezárják a zöld frontok Fodort

A verespataki bányaterv évi 13.000 tonna nátrium-cianid- felhasználással számol! Mindemelett az Európai Parlament 2010 májusában elsöprő többséggel fogadta el azt az állásfoglalást, amely a cianidos bányászat európai szintű betiltását javasolja Szél Bernadett (LMP) a verespataki és a nagybányai ciános technológiájú aranybányák megnyitásával kapcsolatban szomorúnak nevezte, hogy bár egész Európa tiltakozott ezek ellen, a magyar kormány csak hallgatott és kivár. mit tett a kormány azért, hogy a katasztrófa ne következhessen be még egyszer. Úgy vélte: a. Bár a katasztrófa okait és teljes hatását még vizsgálják, egyértelmű, hogy a legsúlyosabb károk a baleset közvetlen közelségében és a közvetlenül érintett emberi településeken, mezőgazdasági földterületeken és ökológiai rendszerekben következtek be. A baleset 7 000 embert érintett, elsősorban Kolontár és.

Hírsor - Jobbik: katasztrófához vezethet a verespataki

A zavaros vizű tóból kiemelkedő görögkatolikus templom tornya bizonyítja, hogy valaha itt egy falu állt. Nem is csoda, hogy még a legnépszerűbb hollywoodi sztárok is csatlakoztak a verespataki aranybánya megnyitása ellen, nehogy újra megtörténhessen egy hasonló katasztrófa Kocsis Tibor a verespataki történet megismerése után már fõleg az aranybánya megnyitása körüli eseményekre koncentrált, s három évig forgatott a településen. Minden egyes a falut érintõ eseményért - házak ledózerolása, európai bizottsági látogatás stb. - megtette a Budapestrõl oda-vissza ezer kilométeres utat

Egy ökológiai katasztrófa gyorsmérlege Ha mindez nem történt volna meg, már rég működne a verespataki Gold Corporation vállalat szintén cianidos technológiára alapozó arany- és ezüstkitermelése, amelynek cianidokkal telített ülepítője, a tervek szerint, negyvenszer nagyobb lenne.. A baloldali interaktív térkép segítségével, öt kategóriában tekinthet meg hazai lelőhelyekről és nyersanyagokról információkat A katasztrófa sújtotta területen 84 ezer tonna szennyezett talajt és 31 ezer tonna vízzel kevert üzemanyagot sikerült begyűjteni. Sőt, számomra a legtöbb határozottan barátságosabb látványt nyújt, mint a verespataki aranybánya. Ezen a weboldalon szintén ausztrál lítium bányák tekinthetők meg

Győri és munkatársai (2010) a Tisza üledékeiben felhalmozódott nehézfémeket vizsgálták a verespataki katasztrófa után, 2002ben, Vásárosnaménynél. Megállapították, hogy a Cd. f elhalmozódott nehézfémeket vizsgált ák a verespataki katasztrófa után, 2002-ben, Vásárosnaménynél. Megállapították, hogy a Cd szennyezés maximum 3,46 Discursul domnului Zeno Cornea, în biserica unitariană din Roșia MontanăKészítette: Varró-Bodoczi ZoltánVerespataki advent - 2013. december 1. http://www.ver.. Idén tizenöt éves az általam alapított Talpalatnyi zöld című műsor a Duna TV-n. Itt kezdtem. A mai napig minden második adást mi készítünk a cégemmel, a Flora Film International-lal. 2000-ben, amikor a tiszai katasztrófa idején forgattam, gondoltam arra először, hogy meg kellene néznünk, mi történik Közép-Európában