Home

Káli medence

A Káli-medence flóráját és vegetációját tekintve is igen változatos tájegység, mely fekvésének és összetett geológiai felépítésének köszönhető. Élőhelyei közt is jelentős változatosság ismerhető fel: az extrém száraz termőhelyi adottságokra jellemzőktől a vízi, mocsári, lápi növénytársulásokig A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legszebb része a Káli-medence. Szállások aKáli-medencében (panziók, vendégházak, apartmanok, magánszálláshelyek, kiadó szobák) részletes honlapokkal. Képek a Káli-medencéről. - A Káli-medence bemutatása. - Káli-medence térképe és települése Káli medence: Monoszló és a Heggyes-tű Balatonhenye. Az aprócska falu, Balatonhenye, Monoszlótól északnyugati irányban található, ám odaérve a vízparttól még mindig csak 8 kilométerre járunk. Már a rómaiak korában is számtalan nagypolgári villa és szőlőtermő birtok épült ki.. Ennek a trendnek a csúcspontja a 17-18. század időszaka, amikor a magyar bortermelés.

A Káli-medence felfedezése. A Káli-medence a Balaton-felvidék Zánka és Révfülöp mögötti turisztikai régiója sokak szerint nem is földrajzi tájegység, hanem életérzés. A mostanában a sajtóban igencsak felkapott, kissé túlzóan magyar Provencenak is nevezett bukolikus táj a valóságban a csend és a nyugalom szigete Számomra a Balaton-felvidék és a Káli-medence két olyan hely, aminek a neve hallatán azonnal vándorkedv önti el a szívemet. Annyi bűbájos település, eldugott hely, rom, kilátó és nem utolsósorban pincészet található itt, hogy minden alkalom, amit itt töltök, a felfedezés öröméről szól

A Káli-medence és az egész Balaton egyik legszebb települése, a festői szépségű Salföld remek kirándulási célpont, ahol kellemesen el lehet tölteni egy délutánt. A salföldi kőtenger mellett érdekes, a családok által nagyon kedvelt program a Salföldi Major felkeresése is, ahol régi, jellegzetesen magyar állatfajtákat. KÁLI-MEDENCE PROGRAMOK, LÁTNIVALÓK SZÁLLÁS KÁLI DREAM. Körülvesz a harmónia. ÉREZD MAGAD OTTHON. SZERETETTELJES LÉGKÖR. GONDOSKODÁS. A LEGJOBB MINŐSÉGŰ ÉTELEK. ISMERJ MEG. Korpai Erika. Az álmom megvalósulni látszik, s mindez úgy, hogy közben másoknak is segítek megtalálni a nyugalmat ha csak pár napra is.. A Balaton közelében, a Káli-medence természetvédelmi területén fészkelő bájos ingatlan világos, tágas környezetet elegyít hívogató légkörrel. Such a beautiful inn. It had a romantic atmosphere and was very fitting for the Hungarian countryside. Wonderful staff and very clean Fedezd fel a Káli-medence 5 legszebb romtemplomát! A Balaton-felvidék a felfedezések kiapadhatatlan forrása, már ha valaki a strandolás mellett más élményekre is vágyik. Ám, hogy mégis határt szabjunk az élményeknek, szorítkozzunk most a Káli-medencére, ami hivatalosan Zánkánál kezdődik és az Ábrahámhegy közelében.

A Káli-medence részben tanúhegyekkel övezett, pár apró falut, megannyi természeti és épített látnivalót kínáló kistáj a Balaton-felvidéken, amelyet persze nem csak nyáron érdemes felkeresni. Geológiai bemutatóhelyet éppúgy meglátogathatunk itt, mint vadregényes templomromokat, ihatunk a kékkúti forrásvízből, de be. Káli-medence gyorstalpaló reggel nyolctól éjfélig. Előkészületek. Az egy napos túrához a lehető legokosabb minél hamarabb felébredni, mint ahogy szüret előtt szokás: éjfél magasságában elkerül a vörösbor az asztalról, a házigazda pedig rögtön ágyba is parancsol, hogy másnap sikeresen induljon az akció, hatékony. A Káli-medence és a Balaton is számtalan programmal vár, nagy kedvenc, a Fülöp-hegyi kilátó. Remek napfelkelte-néző hely. Kapacitás: 12 fő / Ár: 7. 500 Ft/ fő / éjtől. Szállás megtekintése & foglalás. További szállások keresése a környéken. Liget / Révfülö Káli-medence. A jellegzetes balaton-felvidéki táj mintaterületét nyilvánították védetté azzal, hogy a Káli-medencében 1984-ben 9111 hektáron tájvédelmi körzetet sikerült - talán az utolsó pillanatban - létrehozni. A medence természeti kincsei közül kiemelkedőek a geológiai értékek

A Káli-medencében élők és az oda látogatók egyaránt különböző benyomásokat szerezhetnek a kiváló művészek alkotásai révén, érzésekről, pillanatokról. Nem utolsó sorban pedig, a Veszprém 2023 kapcsán Magyarországon belül Köveskálra érkező külföldiek, megismerhetnek egy kis szelete a magyar kortárs. A Káli-medence a Balaton-felvidék egyik legszebb vidéke. Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla települések a Káli-medence gyöngyszemei. A Káli-medence programjai közül kiemelkedik a kőtengerek felkeresése, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyeinek meglátogatása, a medence tanösvényeinek bejárása Káli-medencében szálláslehetõségek, (panziók, vendégházak, apartmanok, magánszálláshelyek, kiadó szobák) Fényképekkel, árajánlatokkal, elérhetõségükkel, térképpel, közvetlen foglalási lehetõségekkel. Káli-medence Kõvágóörs Kékkút Salföld Mindszentkálla Szentbékkálla Köveskál Balatonhenye Monoszló. A salföldi major látogatása. Salföld, a Káli-medence egyik legbájosabb települése, hangulatos utcácskáit gondosan felújított, nád- és cseréptetős, oromdíszes, fehér falú parasztházak szegélyezik. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park, 1997-ben kialakított bemutatóhelye a falu északi szélén, a templomtól nem messze fekszik.

Káli-medence - Balaton-felvidéki Nemzeti Par

A Káli medence legszebb településén, Szentbékkállán eladó

Káli-medenc

:: ALFAINGATLAN :: Eladó ingatlanok ár alatt

A Káli medence látnivalói és városai (2021

Kihagyhatatlan látnivalók a Káli-medencében Idén már szezonkezdet előtt megtudhattuk több újság több cikkjéből, hogy milyen fontos gasztronómiai érdekességek, borozók, pincék és kerékpáros pihenők várják a turistákat a Káli-medence különböző pontjain. Szuper, hogy megszaporodtak az igényes helyek a Balaton. A Káli-medence szívében harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Kőfeszt tíz helyszíne: Kővágóörs, Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Pálköve, Salföld, Balatonrendes és Monoszló. Az ötnapos fesztivál mesés miliőben kínál változatos programokat a látogatóknak

A Káli-medence legszebb tájain » KirándulásTippe

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét A Káli-medencében csavarogva adja magát, hogy beüljünk valahova, ha másra nem is, mint egy jó limonádéra, vagy fröccsre. Miután megszemléltük a salföldi Kőtengert, végigjártuk a Hegyestűt, vagy felmentünk Kővágóörs templomdombjára, esetleg felfedeztük a Kornyi-tó élettel teli vízi világát, jól esik megpihenni egy teraszon, vagy egy kerthelységben és.

15 kihagyhatatlan látnivaló a Káli-medencében és környéké

A Káli medence felfedezése - amiket ne hagyj ki [Hasznos

E tájék szíve a Káli-medence, amit a magyar Provence-nak is neveznek. A Franciaország beli Provence neve a napsütést, a bort, a levendula illatot idézi. A Káli-medencében ebből a hangulatból kaphatsz ízelítőt. A környék számos színvonalas szállással, gasztronómiai különlegességgel és persze finom helyi borokkal vár A Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyöngyszeme a Káli-medence. Ennek ékszere a mi falunk, Szentbékkálla, a Balatontól alig 10 km-re. Kőtengere a híres Ingókővel lenyűgöző látnivaló. A Káli Vendégház 3 csillagos panzió, kiválóan alkalmas családi, baráti nyaralásokra! Vezetett léböjt kúrák várják egész évben A rendező alapítvány folkklubjai, illetőleg a KKKA irodalmi és képzőművészeti klubjai továbbra is minden hónapban jelentkeznek a Káli-medencében. A Kőfeszt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg. A rendezvényt Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta. Forrás Kőfeszt 202 A Káli medence nagyon közel van, Monoszló 4 km (új úton), Köveskál 9 km, Káptalantóti 20 km. A Káli medence éttermeit érdemes kipróbálni, ez a térség a különlegesen jó, egymással versengő éttermekről híres. Kapolcs és a környező falvak nemcsak a Művészetek Völgye rendezvény idején érnek meg egy sétát Geotúrák a Káli-medencében A Káli-medence nem csupán festői falvairól, vagy éppen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park címernövényéről (lisztes kankalin) nevezetes, hanem számos olyan földtudományi természetvédelmi értéket is találunk itt, amelyek - geotúráink keretében - történő megismerése rengeteg érdekességgel is színesítheti barangolásunkat e gyönyörű.

A Káli ARt Inn 1 hektáros területen épült fel a varázslatos Káli-medencében. Összesen 6 épület alkotja a butik szálláshelyet, melyben 15 egyedien berendezett szoba van. A legidősebb épület az 1880-as évek végén épült, ebben kapott helyet három premium lakosztály Egyedülálló eladó ház a Szent György-hegyen | Káli medence. Üdvözöljük a Szent György-hegyen! A Szent György-hegy (415 m) a Tapolcai-medence jellegzetes, koporsó alakú vulkáni tanúhegye. A szomszédos Badacsonyhoz hasonlóan szintén szőlők települtek szoknyájára, kopár, hullámos fennsíkjáról páratlan kilátás. A Káli-medence 1984 óta védett. Ez a budapesti értelmiségi kör - vagy egyenesen az újlipótiak - kapták az erősen gyarmatosító csengésű bebíró jelzőt a helyiektől, ami érezhetően kicsit többet takar, mint a máshol használatos gyüttment. 14 Füstfelhő a Káli-medencéből. Pál Gábor. 2021-06-27. káli gourmet balaton káli-medence étterem kritika ínyenc. A karanténidőszak alatt sokan kiművelték magukat a konyhában. Az otthoni főzőcskézésből viszont kevesen vállalkoztak egy étterem megnyitására. Köveskálon pont ez történt A Káli-medence tíz településén több mint kétszáz ingyenes programmal rendezik meg a Kőfesztet augusztus 4. és 8. között, közölte a fesztivál alapító-főszervezője csütörtökön Kővágóörsön. Csúri Ákos a programokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a fesztivál három éve Kővágóörsről indult, tavaly már.

Fedezd fel a páratlan Káli-medencét! - KáliDrea

színes, magyar ismeretterjesztő film, 43 perc, 2002rendező: Kontra Máriaoperatőr: Mánfai MiklósA film a Balaton-felvidék egyik legszebb medencéjének földtört.. Kali Art Inn | Stílusos pihenés- a Káli-medencében. H-8274 Köveskál, Fö u. 8 Telefon: (36) 30 / 92 28 715 Fax: (36) 87 / 46 84 1 Pékbisztró nyílt a Káli-medence szívében. FRISSÍTVE Izgalmas gasztrokombó nyílt augusztus 20-án Kővágóörsön: az Andriska Pékbisztró pékség, amely kávézó és reggeliző egyben. Igény van rá, már első nap kígyózó sorok vártak beboccsátásra a bejáratnál. A helyiek jól emlékeznek: épp 15 éve csukott be ugyanott.

Káli-medence 10 legjobb szállodája Magyarországi

 1. Káli-medence. 9443 ember kedveli · 24 ember beszél erről. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legszebb része a Káli-medence
 2. A festői szépségű Káli-medence déli részén, Kővágóörs szívében, újonnan épült, igényesen berendezett vendégház max. 12 fő részére kiadó. Párok, családok és baráti társaságokszámára egyaránt kényelmes pihenést biztosít. OTP, MKB, K&H SZÉP kártya (Széchenyi Pihenő Kártya) elfogadóhely
 3. den Káli! Zöldágazás a Káli-medence falvaiban. Kékkút megmenekült a lakópark-építéstől
 4. t kétszáz ingyenes programmal rendezik meg a Kőfesztet augusztus 4. és 8. között - közölte a fesztivál alapító-főszervezője csütörtökön Kővágóörsön. Csúri Ákos elmondta: a fesztivál három éve Kővágóörsről indult, tavaly már hét település vett részt benne, idén.
 5. Fókuszban a mesterséges intelligencia és a Káli-medence varázslatos természeti környezete--Az emberi és emberen kívüli életvilágok rejtélyes kapcsolatrendszerével foglalkozik a Pegazus nyári összművészeti programja és kiállítása. Immerzív hang és fényjáték Július 9.,10. Kiállítás 2021. Július 9.-Szeptember 5
 6. A Káli-medence központjában, Kővágóörsön kiadó 2 db. különálló ház. A Kőház 1 egy régi istállóból hangulatosan Teljes leírás. SZÉP kártyáddal is fizetheted. A pontos árakért válassz dátumot . Összehasonlítom
 7. A gyönyörű Káli-medence területén is sorra nyílnak az éttermek, borteraszok és vendégházak, a helyiek kedvességét és vendégszeretetét pedig érdemes egyszer személyesen is megismerni. Csend és nyugalom vár a Káli-medencében: nyár után egészen különleges arcát mutatj

A Káli-medence tíz településén több mint kétszáz ingyenes programmal rendezik meg a Kőfesztet augusztus 4. és 8. között - közölte a fesztivál alapító-főszervezője Kővágóörsön. Csúri Ákos a programokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta:. A Káli-medence elég könnyen bekerült nálunk a soha meg nem unós kategóriában, de ezúttal nem a kőből rakott, romantikus kis házikókról, szőlősdombok között megbúvó fehér templomtornyokról, a tanúhegyek és a csillogó Balaton bársonyos vizének látványáról szeretnénk ódákat zengeni

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Káli-medence kétségtelenül Magyarország egyik legszebb vidéke, anélkül is, hogy kényszeresen a magyar xy-ként (xy helyére tetszés szerint behelyettesíthető néhány másik ország szintén híresen gyönyörű vidéke) aposztrofálnánk. A Balatontól pár kilométer távolságra festői szépségű falvak, régi présházak.

Fedezd fel a Káli-medence 5 legszebb romtemplomát! egy

A Káli-medence neve mindenki számára ismerősen cseng: a Balaton-felvidék ékszerdoboza, egyik legszebb gyöngyszeme. Mérete kicsiny, szinte észrevétlenül áthaladhat rajta az ember, azonban annál több kincset rejt A Káli-medence eddig is az ország egyik minőségi vendéglátásban leginkább dúskáló területének számított. És már a jó fagylalt sem hiányzik, hála a magyar cukrászatnak, vagyis inkább egy szoftverfejlesztő villamosmérnöknek és egy ruhatervezőnek The Káli-medence (Káli Basin) is a local secret that hasn't been discovered by tourists yet. If you want to escape the hustle and bustle of the big city and experience the rustic charm of the Hungarian countryside, visit these mind-blowingly beautiful landscapes and villages with the weirdest names

Káli-medence túra: Monoszló - Hegyestű Geológiai bemutatóhely - Köveskál - Fekete hegy - Eötvös károly kilátó - Szentbékkálla (Kőtenger) - Mindszentkálla - Salföld (Természetvédelmi major) - Pálos kolostor - Kékkút - Kővágóörs - Köveskál - Monoszló. Táv: 34 km A Káli-medence szívében augusztus 4-étől 8-áig harmadik alkalommal rendezik meg a Kőfesztet, a nyugalom fesztiválját, aminek idén már tíz helyszín ad otthont. Az ötnapos fesztivál mesés miliőben kínál változatos programokat a látogatóknak A nyugalom fesztiválja a Káli-medence szívében. ĀNavracsics Tibor: A kultúra nem lehet ideológiai osztályharc része, a kultúrának mindig azzal kell foglalkoznia, hogy közösséget hozzon létre +VIDE

Tanúhegyek lábainál a Káli-medencében • Kerékpártúra

A Káli-medencében több helyen is találunk kisebb-nagyobb kőtengereket, de a szentbékkállai a legnagyobb és a legszebb mindközül. Az itt fekvő sziklák a Pannon-tengerben lerakódott homokból képződtek, melyet idővel a feltörő kovasavas oldatok átjártak, összecementáltak Geotúra. A Káli-medence számos földtörténeti és természetvédelmi különlegességet rejt. Ha érdekelnek ezek a természeti jelenségek, és szeretnéd megismerni a táj izgalmas kincseit, hallgasd meg lelkes természetjáró profiktól, mit kell tudni róluk!. Lovas kirándulás. Mindszentkállán található egy bájos lovaspanzió, a Tusculanum, amelyhez gyönyörű lovarda is. A Káli-medence tíz településén több mint kétszáz ingyenes programmal rendezik meg a Kőfesztet augusztus 4. és 8. között - közölte a fesztivál alapító-főszervezője csütörtökön Kővágóörsön. Csúri Ákos a programokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta:. Tájékoztató a Káli-medence településeinek szennyvízcsatornázása, szennyvíztisztító-telep építése beruházásának jelenlegi állásáról. Közzétéve 2010-08-18 Szerző: Sibak András. Válasz. A kivitelező Horváth-ép Kft. elkészítette, aktualizálta a kivitelezési munka ütemtervét, melyet mellékelten bemutatunk. A. Az Eszterházy családnak egykor itt, a Káli-medencében volt szőlője. 1883-ban ezen az egyhektáros birtokon építették fel az intéző házát. Mi 1988-ban találtunk rá. Jóformán csak a falak álltak. Édesapánk levéltárakban, könyvtárakban, irattárakban kutatott, hogy megtudja, hogyan nézett ki korábban

Video: Mit csinálj egy nap alatt a Káli-medencében

Káli-medence legautentikusabb szállásai - Balkánfa

A Káli-medence közepén fekszik a pici, egyutcás település, ahonnan az egyik legrégebbi hazai ásványvizünk származik. Az egykor Anna névre hallgató forrás fölé a Balaton-felvidéki házak homlokzatára emlékeztető házacskát építettek, ahol mindenki számára elérhető a kissé szénsavas víz Balaton-felvidék (Káli-medence, tanúhegyek) Tengernyi élmény egy hétvégére Indulás helye: Haláp (Zalahaláp) Parkoló N46.55'21.42, E17.27'27.18

Kapolcs - funiQ

Káli-medence „kőtengerei - Terebes

 1. Káli-medence, Kővágóörs. 2,955 likes · 1 talking about this · 4,565 were here. Aktív kikapcsolódás, kincskeresés, közös túrák, futóversenyek.
 2. A Káli-medence élővilága: akikkel meg kell osztanunk a tájat Több lelkes társra is számíthatsz a Káli-medence felfedezése során: ezen a vidéken élik önfeledt életüket ugyanis vadrécék, kanalasgémek, gyurgyalagok, őzek, vaddisznók, nyulak, kócsagok és héják is
 3. A Káli-medence 1984 óta tájvédelmi körzet s ma már a Balatonfelvidéki Nemzeti Park része. A modern kor kártételeitől szinte érintetlen, archaikus ország. Oshonos itt a füge, a mandula, szelídgesztenye, levendula, rozmaring. A Fekete­hegyen őstölgyesek, tozegmoha-lápok (Sphagnum) sárga és szibériai noszirom (Iris.

Egyedülálló szoborpark nyílt a Káli-medence egyik meseszép

A Káli Medence Környezetvédelmi Társaság elnöke 1985-93 között Kerner Gábor, titkár Somogyi Győző, pénztáros Stiglicz Csaba. 1993-tól az elnök Szomjas György, a vezetőség 7 tagú. 1985 óta megjelenik évi 5-6 alkalommal a Káli Híradó, amelyet a társaság 250 tagja postán kap meg Szerdán kezdődik a nyár legnyugisabb fesztiválja a Káli-medencében. LikeBalaton- 21.08.03 12:00Megyei. Augusztus 4-én kezdetét veszi az négynapos Kőfeszt, amit a kezdetek óta csak a nyugalom fesztiváljaként emlegetnek. A Káli-medence tíz településén a legkülönfélébb kulturális programok várják az érdeklődőket A programkínálatot a Káli-medence sokszínűsége inspirálta, így jól tükrözik mindazt a sokféleséget, kreativitást, alkotó szellemet, ami az itt élőket jellemzi. A szervezők a legtöbb programot úgy szeretnék megvalósítani, hogy a látogatók bevonásával maradandó emlékeket és hozzáadott értéket teremtsen a.

Káli-medence programok 2021 - Programturizmu

 1. t kétszáz ingyenes programmal rendezik meg a Kőfesztet augusztus 4. és 8. között - közölte a fesztivál alapító-főszervezője. Csúri Ákos a programokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta:.
 2. ek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4-8-ig. Az immár hároméves fesztivál ebben az évben tíz településen várja a kikapcsolódni és szórakozni vágyókat. A Káli-medence szívében..
 3. tegy 7 hektár kiterjedésű, mélysége 0,5-1,00 méter
 4. t kétszáz ingyenes programmal rendezik meg a Kőfesztet augusztus 4. és 8. között

Káli-medence - Szálláshelyek a Káli-medencébe

A későbbiekben a Káli-medence mintegy mintaként szolgál majd arra, hogyan próbálja a nemzeti park a területén található összes értékét a látogató számára hozzáférhetővé tenni. Vissza. Tartalom. Általános ismertető a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkról: 2-5: A Káli-medence: 6-9: Túraútvonalak: 10-11. Káli Medence is one of the most precious pearls of Balaton Uplands National Park. The countryside is calm in winter, delightful in spring, sparkling in summer and enchanting in autumn. The village of Köveskál, situated in the geographical centre of the basin, preserves in its name the memory of the Kál family that settled here around the. A Káli Kő Nyaralóház Szentbékkállán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, a vulkanikus hegyekkel övezett Káli-medencében található. Hagyományos építészeti elemeket megőrző, igényesen felújított, újjáépített, műemlék jellegű parasztház, eredeti bútorokkal berendezve A Badacsony és Káli-medence más vulkanikus eredetű hegyoldalai kedveltek az országos rangra emelkedett gasztro- és borkultúrájuk miatt is. A lankákon felkúszó szőlősökben megbújó kis pincészetek csábítják a kirándulókat, ahol a bor mellé általában finom harapnivaló is akad

Van élet a Soundon túl is: Káli KapocsBakancslistás helyek a Balaton körül – Monoszló - balaton

Salföldi major, Salföld, Káli-medence » KirándulásTippe

 1. t egy kincsesláda
 2. dent kibíró 123-as kiadta a lelkét és ott maradt, ahová utoljára Gyula bá.
 3. t kétszáz ingyenes programmal rendezik meg a Kőfesztet augusztus 4. és 8. között - közölte a fesztivál alapító-főszervezője csütörtökön Kővágóörsön. Csúri Ákos a programokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a fesztivál három éve Kővágóörsről indult, tavaly.
 4. Medence forgalmazók. MAGILINE HUNGARY - AZ OKOS MEDENCE-RENDSZER Magiline Hungary a francia Piscines Magiline vállalat innovatív medence rendszerét forgalmazza és telepíti Magyarországon. Kérjük látogasson el weboldalunkra, és ismerje meg a medence rendszerek új, okos megoldását.Várjuk ajánlat kérését. *